Wilt u hier adverteren voor een heel specifiek publiek? Dat kan! Mail ons nu!

Avion in de media

de wil van het volk!

Huize Avion wil geen pizza's als prijs  |  TC Tubantia  |  juni 2007
ENSCHEDE - Is dertien een geluksgetal? Vanmiddag weten Femke, Sjoerd, Adelien, Martijn, Robert en de overige bewoners van studentenhuis Huize Avion aan de Deurningerstraat meer. Als ze de eindopdracht, een wedstrijd tegen collega's uit Utrecht, als beste volbrengen, hebben ze de beslissende speelronde in de finale overleefd en wacht deze maand in Amsterdam een laatste (stem)ronde.

Wordt hun onderkomen als beste studentenhuis van het jaar gekozen, dan mogen de dertien bewoners hun huisgenote Adelien wel dankbaar zijn. Want deze studente was het die bij wijze van grap Avion aanmeldde voor deze wedstrijd die door de website Studenten.net wordt gehouden.

Dat ze de eindstrijd hebben bereikt, verbaast de Avionners ook een beetje. Dat komt door de stemrondes op internet. Anders is de populariteit niet te verklaren.

"In Enschede zijn we vrij bekend", verklaart Femke. "De meeste studenten kennen ons huis. Nee, het ziet er niet spic en span uit, het is een echt studentenhuis. Al moet je nu een beetje door de rommel heenkijken die in de keuken ligt. In het weekeinde lopen hier allerlei mensen rond die hier niet wonen. We ruimen dat straks weer op. Voor de rest hanteren we de regel dat degenen die mee eten maar niet hebben gekookt, de tafel afruimen en zorgen dat alles in de afwasmachine wordt gezet. De rest van het schoonmaken gebeurt een keer in de week door een schoonmaker. Dat zit bij de huur in. Ja, dat is bijzonder prettige bijkomstigheid. Probeer maar eens een schoonmaakrooster voor zo veel mensen te maken. En waar iedereen zich nog aan houdt ook."

De bewoners van Huize Avion, in vroegere tijden ooit een roemrucht hotel annex zalencentrum, houden er een aantal bijzondere regels en wetten op na. Buiten hangt, enigszins verzopen na de wolkbreuk die Enschede zondagavond trof, de huispanda. Omdat de panda maar een keer in de zeven jaar seks heeft hoort deze stoffen creatie toe aan de bewoner die 'het' 't langst geleden voor 't laatst heeft gedaan. Wie het controleert laat het sterk gemêleerde collectief in het midden.

"We hebben", voegt Sjoerd er aan toe, "ook de regel dat degene die een nieuw vriendje of vriendinnetje voor het eerst laat overnachten, ontbijt op bed krijgt. Ja, dat wordt over het algemeen wel op prijs gesteld?."

Een duidelijke hiërarchie is er niet, wel is er een nestor, een min of meer ceremoniële functie, een huisjongste en een huispreses. "Iemand die de interne vergaderingen voorzit en de shitklusjes moet oplossen", verduidelijkt lijdend voorwerp Martijn. De nestor beperkt zich tot toespraken tot nieuwkomers. Ook mag hij het woord voeren tijdens het traditionele kerstdiner.

De kracht van het studentenhuis, dat op de begane grond een grote slijter onder zich weet -'er is een directe verbinding maar die is vaak afgesloten'- is de grote verscheidenheid aan karakters en aan studierichtingen. Er wordt duidelijk gewaakt voor een overbemensing aan bijvoorbeeld aankomende bestuurskundigen. Het merendeel van de studenten studeert aan de universiteit Twente, een enkeling volgt een hbo-studie. De leeftijden variëren van 19 tot 25 jaar.

De zwakte is, erkent aankomend psycholoog Femke, de studie. "Die vordert wat minder snel dan gemiddeld. Al zijn er onder ons een paar die best hard werken."

Sjoerd voegt er aan toe dat hij naar de bibliotheek gaat als het op blokken aankomt. "Daar word je niet afgeleid. Al hebben we hier wel de elf tot elf regel. Na elven 's avonds en voor elven 's ochtends maken we geen lawaai. En de wasmachine draait dan ook niet. Want dat is vervelend voor degenen wier kamer zich bij de ruimte bevinden."

De studentenhumor waart ook rond aan de Deurningerstraat. Een kamer die opeens is veranderd in een voetbalveld. Of een kamer waar 700 liter water in bekertjes op de grond staat omdat de bewoner had gevraagd om de planten water te geven. In Huize Avion is elke dag anders.

"We doen ook veel samen", aldus Martijn. "We voetballen bijvoorbeeld in het Van Heekpark. Dat gebeurt in Engelse en Spaanse tenues. Zelf heb ik een paar jaar bij Drienerlo gespeeld, nu ga ik naar PW." Mocht het illustere gezelschap de eindstrijd winnen, dan hebben ze in elk geval geen zin een een van de prijzen, een pizzaparty. "Daar wordt Heineken bij geschonken, en dat is niet ons huismerk", besluit Robert op een besmuikte toon.

>>Huize Avion is bij de verkiezing van beste studentenhuis van Nederland doorgedrongen tot de finale. Vandaag wacht een krachtproef met Utrechtse collega's.